FAQ boilers

Is mijn dak geschikt voor een zonneboiler?
Ook op uw dak past een zonneboiler. Dat kan op vrijwel ieder dak, zelfs op een plat dak.
Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
- De meest gangbare maat zonneboiler varieert in lengte van 119cm – 186cm en is 193cm breed. 
- De leidinglengte van de boiler tot de CV-combiketel is maximaal
12 meter.
- het afschot van de collector naar de boiler is minimaal
4cm/meter.

Een handige internetsite om de geschiktheid van uw dak te bepalen is www.zonatlas.nl. De zonatlas geeft u een mooie indicatie van de mogelijkheden.

Is een 100 liter boiler wel groot genoeg?
De meest gebruikte grootte boiler voor een particulier (gezin) is 100L. Het gemiddelde verbruik aan warm water in een huishouden in NL is ongeveer 110 liter per dag van 60° graden.
Qua rendement en opwarmtijd en totale kosten is een 100 liter vat het meest rendabel. Een opgewarmde zonneboiler van 100L kan, wanneer hij ‘s avonds ineens wordt leeggemaakt, warmte leveren voor 220L douchewater. Als er overdag, wanneer de zon schijnt, ook warm water wordt gebruikt kan een systeem wel 300L warm water leveren per dag.

Ik heb een huurhuis, kan ik ook een zonneboiler aanschaffen?
Ja dat kan echter overleg de situatie wel met de verhuurder van het gebouw.

Kan ik op mijn PC of smartphone zien wat de opwek is?
Voor het opwekken van warm water via een zonneboiler kunnen we u helaas geen monitoring bieden. U kunt bij Solix wel een  onderhoudscontract afnemen. In een onderhoudscontract wordt bijvoorbeeld ook schade, diefstal en productieverlies verzekerd.

Kunnen behalve particulieren ook bedrijven zonneboilers bij Solix aanschaffen?
Uiteraard kunnen bedrijven ook bij Solix zonneboilers aanschaffen. Voor bedrijven gelden interessante fiscale aftrekken. De installatie voor bedrijven is vaak wel wat technischer en grootser. In de meeste gevallen wordt in een zakelijk project naast bijverwarming (tapwater) juist hoofdverwarming als uitgangspunt genomen.
Ik heb een dakkapel/dakraam/ventilatiepijp, kan ik ook een zonneboiler aanschaffen?
Jazeker, zolang er maar genoeg dakruimte overblijft.

Kan ik mijn huis verwarmen met een zonneboiler?
De meeste warmte vraag in een woning komt vanuit de huisverwarming. Helaas bieden zonneboilers met CV-ondersteuning in Nederland weinig extra besparing (rendement) t.o.v. tapwater systemen. Dit komt doordat de zon er niet of nauwelijks is als het buiten koud is (wintermaanden zijn maar 15% van de zonne-energie per jaar).

Ik ga de zonneboiler zelf monteren, is er een handleiding?
Particuliere systemen kunnen eenvoudig zelf worden gemonteerd en  geïnstalleerd. Solix werk met Nederlandse en Duitse producenten die montage- en installatie handleidingen leveren in het NL. Ook zijn de producten DHZ-vriendelijk ontwikkelt. Het is niet voor niets dat Solix producten voor particulier gebruik in meer dan 100 bouwmarkten liggen in NL.

Heeft het zin om een zonneboiler  te plaatsen op een plat dak van bijvoorbeeld een garage?
Zonnepanelen op een plat dak plaatsen kan prima en levert prima rendementen op.

Wat bespaart een zonneboiler?
De besparing is afhankelijk van de hoeveelheid warm water die een particulier huishouden verbruikt en de oriëntatie van het dak. Als vuistregel geldt dat het tapwatervebruik van een huishouden gemiddeld 30% is van het totaalverbruik. Met een zonneboiler kunt u 50%-60% van het tapwaterverbruik besparen.

Is mijn zonneboiler bestand tegen zwaar weer?
Ja. Mits correct geïnstalleerd, is de collector op het dak bestand tegen zware weersomstandigheden. Als u het systeem laat monteren dan geldt een standaard garantie op de montage van 5 jaar. Let op dat bij zelf montage geen garantie wordt gegeven op de montage.

Wat vergt de zonneboiler aan onderhoud?
De particuliere zonneboilers zijn onderhoudsvrij. Er hoeven geen jaarlijkse kosten te worden gemaakt. Het waterniveau in de opslagmodule moet door de eigenaar zelf eenmalig per jaar worden bijgehouden d.m.v. een vulslangetje.

Welke kleur hebben zonneboilers?
Een vaak geziene variant zij de zwarte vlakke platen. Solix gebruikt in haar standaard particuliere systemen juist de zogenaamde heat-pipes. Deze glazen buizen hebben een diep blauwe of zwarte kleur.
Er zijn andere varianten mogelijk. Voor een plat dak kan Solix zelfs een systeem inzetten zonder hellingshoek (0 graden). Hierdoor is het systeem niet zichtbaar. In het geval van een beschermd stadgezicht of monument een voordeel!