FAQ panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Ook op uw dak passen zonnepanelen. Dat kan op vrijwel ieder dak, zelfs op een plat dak.
Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
- De meest gangbare zonnepaneel maat is (L*B) 99cm bij 164cm 
- In de meeste gevallen moet er een kabel gelegd worden van de omvormer naar de meterkast.
Een handige internetsite om de geschiktheid van uw dak te bepalen is www.zonatlas.nl. De zonatlas geeft u een mooie indicatie van de mogelijkheden.

Ik heb een huurhuis, kan ik ook zonnepanelen aanschaffen?
Ja dat kan echter overleg de situatie wel met de verhuurder van het gebouw.

Kan ik op mijn PC of smartphone zien wat de opwek is?
Ieder systeem van Solix kan uitgerust worden met monitoring. Er is meestal sprake van een ethernet (kabel) verbinding naar de modem. Tegenwoordig zijn bepaalde omvormers ook standaard uitgevoerd met WiFi. U kunt bij Solix ook monitoring- en onderhoudscontracten afnemen. In een onderhoudscontract wordt bijvoorbeeld ook schade, diefstal en productieverlies verzekerd.

Kunnen behalve particulieren ook bedrijven zonnepanelen bij Solix aanschaffen?
Uiteraard kunnen bedrijven ook bij Solix zonnepanelen aanschaffen. Voor bedrijven gelden interessante fiscale aftrekken.

Ik heb een dakkapel/dakraam/ventilatiepijp, kan ik ook zonnepanelen aanschaffen?
Jazeker, zolang er maar genoeg dakruimte overblijft. U kunt via de rekenmodule aangeven hoeveel, en op welke wijze, u de zonnepanelen op uw dak wilt (laten) leggen?

 

Heeft het zin om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak van bijvoorbeeld een garage?
Zonnepanelen op een plat dak plaatsen kan prima en levert prima rendementen op.

Worden de panelen milieuvriendelijk gemaakt?
De fabricage van de panelen heeft u qua CO2 uitstoot in 9 maanden tot 3 jaar (systeemafhankelijk) geneutraliseerd door 100% schone energie op te wekken. Alle jaren daarna is pure winst voor het milieu.

Wat is 'salderen'?
Salderen is een rekensom: de door u terug geleverde stroom wordt op jaarbasis afgetrokken van door u afgenomen stroom.

Zijn mijn zonnepanelen bestand tegen zwaar weer?
Ja. Mits correct geïnstalleerd, zijn uw panelen bestand tegen zware weersomstandigheden. Als u het systeem laat monteren dan geldt een standaard garantie op de montage van 5 jaar. Let op dat bij zelf montage geen garantie wordt gegeven op de montage.

Kunnen zonnepanelen ingezet worden als noodstroominstallatie als de stroom uitvalt?
Ja, dat kan maar dan hebt u wel een accu uitbreiding nodig. We kunnen bijvoorbeeld de Powerwall van Tesla installeren tussen het zonne-energie systeem en het net.

Heb ik garantie op mijn zonnepanelen?
U heeft minimaal 10 jaar productgarantie op de zonnepanelen en minimaal 5 jaar productgarantie op de omvormer. U heeft 25 jaar vermogensgarantie op de zonnepanelen. Dat betekent dat zonnepanelen na 25 jaar nog steeds een vermogen moeten leveren die minimaal 80% is van het vermogen bij oplevering.

Moet ik mijn zonnepanelen regelmatig schoonmaken?
Door het gladde oppervlak van de panelen blijft er weinig vuil op liggen. Bovendien staan ze schuin, waardoor vuil er snel afspoelt. Het advies is om eenmaal per jaar de zonnepanelen even schoon te maken.

Ik ga de zonnepanelen zelf monteren, is er een handleiding?
Particuliere systemen kunnen zelf worden gemonteerd echter we raden aan de montage door een specialist als Solix uit te laten voeren. Hetzelfde geldt in meerdere mate voor de elektrotechnische installatie (meterkast).

Ik wil geen groot systeem, maar ik wil toch zonne-energie gaan gebruiken kan dit?
Als u geen wijzigingen wilt aan de meterkast, een beperkt budget hebt, of geen ruimte hebt op dak voor een groot systeem, kunt u  overwegen om een klein systeem te kopen. Kleinere systemen tot 2 a 3 zonnepanelen kunnen gekoppeld worden aan een bestaande groep in de meterkast. U steekt de stekker in het stopcontact en de stroom komt gewoon in mindering op het verbruik. U hebt geen installateur nodig.

Welke kleur hebben zonnepanelen?
Een vaak geziene kleur is zwart/blauw. Solix gebruikt beide kleuren.