Hoe werken panelen

Schermafbeelding 2013-11-30 om 22.00.44


Een zonnepaneel levert stroom
Zonnepanelen bestaan uit een serie zonnecellen. Die cellen worden gemaakt van de grondstof silicium, een soort gesteente. Een cel bestaat uit allemaal dunne laagjes silicium. Valt er zonlicht op, dan ontstaat er elektrische spanning tussen die laagjes. Deze elektriciteit wordt door een kabel naar de omvormer geleid. De omvormer zet de elektriciteit van gelijkspanning om naar wisselspanning. Wisselspanning is  geschikt voor ons elektriciteitsnet.

Hoeveel zonnepanelen kiest u?
Hoeveel zonnepanelen het meest geschikt voor u zijn hangt onder meer af van uw verbruik, de locatie en het type dak.
Uw budget en de gewenste opbrengst spelen natuurlijk een rol. Ook belangrijk is de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten.
De afmetingen van een zonnepaneel zijn L*B 164*99 cm.
Al met al moet u flink wat afwegingen maken bij de keuze voor het juiste paneel. Laat u adviseren door Solix.

Een belangrijk uitgangspunt is dat u op jaarniveau niet meer stroom opwekt dan dat u verbruikt. Het produceren van stroom op jaarbasis is voor een particulier niet rendabel.

Hoe een omvormer werkt

Aan een zonnepaneel alleen heeft u niet zoveel. U heeft ook een omvormer nodig. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Een omvormer zet die gelijkstroom om in wisselstroom. Alleen dan is de zonnestroom bruikbaar. Bij dat ‘omvormen’ kan er energie verloren gaan. Daarom is de kwaliteit van een omvormer belangrijk voor een maximaal rendement.
 

De omvormers van Solix bereiken rendementen tussen de 97-99 procent. Dat betekent dat u 97-99% procent van de stroom die een zonnepaneel opwekt rechtstreeks kunt gebruiken.
Solix werkt met omvormers van SMA en Solar Edge.

Nog een voordeel van een kwaliteits omvormer: een goede omvormer zorgt ervoor dat het effect van schaduw op uw zonnepanelen zo beperkt mogelijk blijft.

Monitoring
Hoeveel stroom produceren uw zonnepanelen op dit moment? En hoeveel besparing betekent dat? Goede monitoring laat het zien.
Er zijn verschillende manieren om te monitoren met SMA en Solar Edge. De één is wat uitgebreider dan de ander. De mogelijkheden variëren van monitoren via de omvormer zelf, via een scherm aan de muur en een App voor smartphones tot een systeem dat u kunt gebruiken voor intelligent energiebeheer.